Jag har läst och förstått dem allmänna villkoren och vår privacy policy

Ok

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 3
  • 4
  • 3
  • 3

Vad är apportegendom?

Apportegendom är ett sådant där ord som man vet att man hört, men man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Man får dock en känsla av att man borde veta. Om du är egen företagare så kommer du troligtvis att känna igen förklaringen du får här. Apportegendom är nämligen det du kan välja att sätta in istället för kontanter då du betalar in ditt aktiekapital. Det kan till exempel vara en bil eller en dyr maskin som du behöver i ditt företag.


Beroende på vad som passar i ditt företag så kan du välja mellan många olika typer av apportegendomar. Det som är viktigt är att du måste ha användning av den i ditt företag. Annars kommer ansökan att avslås.


Bil


I många aktiebolag så behövs det en företagsbil. Istället för att köpa in en bil i företaget, så kan du sätta denna som apportegendom om du vill. Företaget kommer då att äga bilen och om det mot all förmodan skulle gå åt skogen med företaget, så får du vara beredd på att du även kan få avstå från bilen. Denna sitter ju i firman som aktiekapital och det är ju precis detta som skulle hända med kontanterna om du går i konkurs. Aktiekapitalet finns ju trots allt där som säkerhet.


Det brukar inte vara några svårigheter att få godkänt för att sätta in en bil som apportegendom, så länge som man kan bevisa att den verkligen behövs i företaget och att man så klart inte använder den privat.


Varulager


Om man i aktiebolaget kommer att ha ett stort och ganska dyrt varulager så kan man även välja att sätta detta som apportegendom. Varulagret måste värderas, men oftast är detta ganska lätt eftersom man vet exakt inköpspris. Varulager är väldigt bra att sätta som apportegendom eftersom detta är pengar som du annars får ligga ute med. Det är också bra att känna till att man endast får använda upp 50 % av aktiekapitalet i firman, resten måste ligga kvar i firman. Detta betyder att du alltid behöver se till att du har nog med varulager för att täcka detta. Oftast är detta inget problem


Hemsida


En hemsida är så klart också något som varje företag behöver, oavsett om du säljer något på nätet eller inte. En snygg och väl fungerande hemsida kan faktiskt vara värt ganska mycket pengar. Om man vill sätta sin hemsida som apportegendom så ska man först försöka värdera den och det kanske inte alltid är så lätt. Ofta tittar man här på vad hemsidans plattform skulle ha för värde om den skulle användas i ett nytt bolag. Du måste få värderingen godkänd av en revisor, vilket gäller för alla typer av apportegendomar.


Maskiner


Maskiner är en annan väldigt vanlig apportegendom och det är ju inte så konstigt. Ska man till exempel starta en gräv-firma så behöver man en grävmaskin. Punkt slut. Hur ska man annars kunna göra jobbet? Därför väljer många att sätta grävmaskinen (i detta exempel) som apportegendom så att man kan använda sina kontanter till annat när man ska starta upp. Det är ju trots allt inte billigt att starta företag, så att kunna använda sig av apportegendom kan var guld värt.

Registrera Apportegendom
businessman